În 1989, pentru cei din afara României, lucrurile erau clare – schimbările din ţările lagărului socialist veneau din interiorul partidelor.
Disidenţa avea pentru politologi sensul de opoziţie la politica oficială, cu propunerea unor alternanţe şi modificări în programul societal. Apariţia unor nuclee de intelectuali reformatori era pas în algoritmul schimbării din modelul creditat. Programul lor era difuzat fie prin mijloace oficiale (cazul Uniunii Sovietice, ulterior al Bulgariei), fie clandestine (cazurile Ungariei, Poloniei sau Cehoslovaciei). Astfel sensibilizate, mulţimile de muncitori, ţărani şi intelectuali ar fi devenit o "societate civilă" contra partidului-stat.
În România însă, modelul părea inaplicabil. Ceauşescu rotea cadrele – de la centru la judeţenele de partid şi invers – cât n-apucau să se dezmeticească, iar el îşi asigurase puterea prin "vot unanim" de partid. Scriitorii şi artiştii cârteau împotriva reducerii planurilor editoriale şi fondurilor de achiziţii ale creaţiei plastice. Iar urmaşii de nomenclaturişti patronau satisfăcuţi grupuri de discuţii ori de chefuri şi "bişniţă".
Aşa se face că "agitaţia" lui Gheorghe Apostol a focalizat interesul observatorilor avizaţi. Anumite detalii din biografia lui alimentau generoase iluzii. Speranţa ar fi fost cristalizarea unui nucleu al stângii reformiste dintr-o a doua generaţie de comunişti. Ori dintre fiii de foşti ilegalişti, nemulţumiţi de cursul practicilor marxism-leninismului iniţiate de părinţii lor.
Tovarăş de închisoare al lui Gheorghiu-Dej, Apostol fusese desemnat de primul lider comunist ca succesor al său. Apostol se născuse la Galaţi (1913) şi intrase în partid în acelaşi an cu Gheorghiu-Dej (1930). Muncitorul ilegalist a fost arestat şi condamnat politic la trei ani şi jumătate închisoare (1937). N-a ieşit însă în libertate până la capătul războiului. Preşedinte al Confederaţiei Generale a Muncii din 1945, prin el s-au extins ideologia şi relaţiile comuniste asupra sindicatelor. Exersase un an, după moartea lui Stalin, chiar funcţia de prim-secretar al CC al PCR sub auspiciile "conducerii colective" de partid.
O conjunctură bine potrivită de Nicolae Ceauşescu a spulberat planurile defunctului Dej. Apostol s-a resemnat şi nu şi-a arătat ranchiuna prin nimic. "Nu am fost ahtiat după putere!, mi-a declarat, în 1993, despre evenimentul din 1965. Dacă o doream cu orice preţ, o puteam obţine, riscând însă spargerea unităţii partidului şi a conducerii sale."
Propus public pentru înscăunarea în funcţie la Congresul al IX-lea de însuşi Apostol, Ceauşescu şi-a eliminat contracandidatul din conducerea partidului la congresul următor. Fuseseră deja fricţiuni pe tema divorţului şi recăsătoririi lui Apostol (căci Ceauşescu întronase deja "principiile eticii socialiste" în partid!). Un atentat sub masca unui accident de maşină în 1967 şi un al doilea în 1972 (de Apostol declarate) l-au făcut să-şi ceară plecarea departe de ţară într-un post de ambasador.
Din America Latină vede mai bine decât de-acasă involuţia politicii lui Ceauşescu. În concediul din 1986 a discutat cu generalul Ion Ioniţă – alt fost apropiat îndepărtat de Ceauşescu – pregătirea unui complot. Solicitându-i precizări, despre Ioniţă mi-a spus: "Avea un grup de generali de armată, buni prieteni de-ai lui şi de la Securitate (…), precum şi 100 de activişti de partid, în frunte cu Iliescu". Plănuise să acţioneze în timpul unei plenare a CC al PCR.
Apostol s-a întors la post, aşteptând de la Ioniţă fericita veste a acţiunii reuşite. A aflat însă că generalul decedase cu diagnosticul unui cancer galopant. Concluzia lui Apostol – Ioniţă fusese iradiat, o tehnică nouă pentru eliminarea indezirabililor.
Cu ajutorul interviurilor realizate de Ion Jianu (recent publicate de Editura Curtea Veche) recompunem încercările lui Gheorghe Apostol de a fonda grupul de disidenţă în reprezentantul căruia se va erija ulterior Silviu Brucan. Aflat în post la Sao Paolo, din casa unui român vorbise telefonic cu Aristide Buhoiu, directorul ziarului Universul, ce apărea în America în limba română.
Pe baza convorbirii, conform înţelegerii, Buhoiu a publicat în 1988 articole despre Ceauşescu. Prezentase informaţiile ca fiind furnizate de un fost apropiat al lui Chivu Stoica. "Eu i-am vorbit domnului Apostol de atitudinea luată de domnul Brucan după revolta de la Braşov (când s-a opus uciderii muncitorilor, alertând opinia publică mondială), îndemnându-l să-l caute la Bucureşti, aşa cum reiese clar din înregistrarea convorbirii", a recunoscut ulterior Aristide Buhoiu. A mai adăugat şi că, la data respectivă, întrebându-l pe Gheorghe Apostol cine ar fi potrivit de succesor al lui Ceauşescu, a răspuns "fără ezitare" – Ion Iliescu. Şi tot Buhoiu declara că parte a convorbirii sale cu Apostol fusese conservată pe banda magnetică în arhiva BBC. Aşa şi-a salvat viaţa Apostol în evenimentele ulterioare.
Revenit în ţară la cererea sa în aprilie 1988, Apostol a solicitat o audienţă lui Ceauşescu. Voia să-şi expună opiniile despre politica lui (căci, critica Apostol, partidul fusese transformat într-o "armată civilă pusă la dispoziţia lui Ceauşescu"). N-a fost însă primit. A iniţiat atunci alte întâlniri. Cu foştii tovarăşi din vremea lui Dej, Alexandru Bârlădeanu şi Corneliu Mănescu, îndepărtaţi şi ei de Ceauşescu, şi în primul rând cu Brucan. În versiunea lui Gheorghe Apostol (ce mi-a fost relatată în 1993) discuţiile şi întâlnirile au decurs astfel:
"Ne-am întâlnit în Parcul Herăstrău. În timpul plimbării, mi-am exprimat părerea că trebuie să elaborăm o scrisoare deschisă adresată lui Ceauşescu. Brucan a fost de acord cu propunerea mea şi s-a angajat să lucreze el această scrisoare. După aproximativ două săptămâni m-a vizitat la domiciliu şi mi-a arătat textul scrisorii, întocmit de el. L-am citit şi l-am apreciat ca neacceptabil. L-am rugat să meargă la Bârlădeanu să vadă şi el ce a scris. A fost şi la Bârlădeanu şi acesta, fără să vorbesc eu în prealabil cu el, a avut aceeaşi părere ca şi mine. Atunci am lucrat eu la un text de scrisoare. Cu textul scrisorii am mers la Corneliu Mănescu şi acesta l-a acceptat fără nici o observaţie. Apoi am dat acest text lui Grigore Răceanu. Acesta a făcut unele adăugiri la punctul ce se referea la politica internă a lui Ceauşescu pe care le-am socotit utile şi le-am introdus în text. Textul, astfel îmbunătăţit, l-am predat lui Alexandru Bârlădeanu. Acesta a făcut remarca asupra documentului: are caracter de discurs! Ar trebui să fie mai analitic, mai aprofundate unele probleme şi s-a angajat să lucreze el la îmbunătăţirea aceasta.
Bârlădeanu s-a îmbolnăvit, a fost internat în spital şi treaba a rămas baltă! Între timp, Brucan a plecat în străinătate, lipsind câteva luni. La întoarcerea sa l-am întâlnit şi, în discuţiile avute, am acceptat părerea sa de a nu face o scrisoare prea largă: să facem un document mai scurt, un fel de "apel" către Ceauşescu. Am stabilit de comun acord care să fie temele de politică internă şi externă la care trebuie să ne referim. Ne-am întâlnit în Parcul Herăstrău. Brucan urma să dactilografieze temele pe care le-am stabilit în amănunt, urmând să fie expediate de acesta: un exemplar la Ceauşescu, unul la BBC şi al treilea la Europa Liberă. Această acţiune a avut loc după ce personal, cu fiecare în parte, am avut discuţii."
La începutul lui 1989, foştii ilegalişti se întâlneau astfel la iniţiativa lui Gheorghe Apostol pe străzi şi prin parcuri. Filaţi de mai mulţi oameni deghizaţi ai Securităţii decât avusese Siguranţa burgeză în "brigada comunişti".
Ultimii doi adepţi ai apelului iniţiat de Apostol au fost Răceanu şi Părvulescu. Încercaseră să-i atragă şi pe alţii în protestul sperat a deveni program alternativ al cetăţenilor României. Dar nu reuşiseră. Apostol avea atunci 76 de ani. 78 împlinise, la finele lui ianuarie, Bârlădeanu. Dintre tovarăşii ce-i plănuiau blamul lui Ceauşescu, cel mai tânăr era Corneliu Mănescu – trecut şi el de şapte decenii. Iar decanul de vârstă Constantin Părvulescu urma să aniverseze… 94 de ani!
Până la interviul acordat în 1988 lui Aristide Buhoiu, în România nu s-a ştiut că Apostol (cu ochelari), nu Ceauşescu, fusese desemnat succesorul lui Gheorghiu-Dej
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu